Algemene informatie

Visum, geld & gezondheid

Reizen met Riksja Marokko

Bij Riksja Marokko heb je de mogelijkheid om zelf een individuele Marokko reis samen te stellen aan de hand van bouwstenen. We reisden zelf in Marokko en hebben onze bouwstenen zo samengesteld, dat je tijdens de reis de afwisseling en ervaringen krijgt die je verwacht op een Marokko reis. We kennen de bijzondere plekken en letten op kleinschaligheid, authenticiteit en comfort. We maken een combinatie van verschillende sferen en soorten accommodaties. Zo slaap je de ene nacht in een klein, typisch Marokkaans hotel met kitscherige tegels en de volgende nacht in een uiterst smaakvol ingerichte Riad. Het vervoer tussen de bouwstenen regelen we voor je per auto, trein en bus. Geen zin om zelf te puzzelen? Je kunt één van onze rondreizen uitkiezen waarbij we combinaties hebben gemaakt van de bouwstenen voor een leuke afwisselende reis. Tijdens je reis heb je te maken met geld en gezondheidszaken. Op deze pagina lees je hier alles over.

Paspoort en geldzaken

Je paspoort moet bij vertrek uit Marokko nog minimaal 6 maanden geldig zijn. Je hebt geen visum nodig om naar Marokko te reizen. Kinderen moeten een eigen reisdocument hebben.

De munteenheid van Marokko is de Dirham. Één euro is ongeveer 11 Dirham. Je mag maximaal 1000 Dirham in- of uitvoeren. We raden je aan om bij aankomst niet te veel geld te wisselen. Het zou zonde zijn als je bij vertrek nog veel lokaal geld over hebt.

Pinnen en creditcard

We raden je aan om bij aankomst direct geld te pinnen zodat je meteen wat lokaal geld hebt om de eerste middag mee te redden. Op de luchthavens en in de steden is er de mogelijkheid om te pinnen. Marrakech is hier een voorbeeld van.

In de grotere hotels en winkels en zelfs in sommige souks kun je steeds vaker terecht met creditcard. We raden je echter aan om hier niet al te veel van uit te gaan en altijd contant geld mee te nemen, aangezien onze reizen juist het kleine, knusse en gezellige Marokko aandoen. Mocht je gebruik maken van een huurauto tijdens je reis, dan is het hebben van een creditcard verplicht. Een lege slip van je creditcard wordt dan als borg gehanteerd.

Gebruik van je betaalpas buiten Europa

Bij de meeste Nederlandse banken zijn om veiligheidsredenen bankpassen standaard op gebruik binnen Europa ingesteld. Je kunt er zelf voor kiezen om deze uit te breiden naar ‘wereld’, zodat je pinpas ook buiten Europa bruikbaar is. Omdat je gaat reizen buiten Europa raden we je aan dit voor vertrek te doen. Voor meer informatie kun je contact met je bank opnemen.

Fooi en afdingen

Het is gebruikelijk om een fooi te geven in restaurants, aan de taxichauffeur, gids en in hotels. Voor een kleine service is 10 Dirham (ca. 1 euro) voldoende. Heb je bijvoorbeeld een privé chauffeur en ben je uitermate tevreden over de service dan kan je natuurlijk altijd wat meer geven. In een restaurant is een fooi van ongeveer 10% gebruikelijk. Uiteraard kunt u altijd meer of minder geven, afhankelijk van de service. Wij gaven gemiddeld € 25,- a € 30,- euro per persoon per dag uit aan maaltijden, fooien, benzine en entreegelden.

Afdingen is de tweede natuur van Marokkanen. Wil je respect van de verkoper; ding dan af. Met name bij het kopen van een souvenir in de souks is het verstandig om af te dingen. Je kan op ongeveer 1/3 van de prijs beginnen. Bedenk goed wat je zelf voor het artikelen wilt betalen; dan betaal je nooit teveel. Verkopers gaan er altijd van uit dat er onderhandeld wordt over de prijs en ze zullen hoog beginnen.

Gezondheid en vaccinaties

In Marokko is het risico om ziek te worden niet veel groter dan in Nederland. De gezondheidszorg is in de steden redelijk ontwikkeld. Wel heb je op reis vaak een lagere weerstand waardoor je sneller gevoelig bent en is de hygiëne wellicht minder goed dan je thuis gewend bent.

Voor het reizen naar Marokko zijn geen inentingen verplicht. Hepatitis A en DTP worden aanbevolen. Deze vaccinaties zijn lang geldig. Mocht je een frequente reiziger zijn is de kans groot dat je deze al hebt. Neem voor een up-to-date en accuraat advies contact op met de GGD of je huisarts. Zelf hebben we goede ervaringen met Thuisvaccinatie.nl. Deskundige artsen komen thuis of op kantoor langs wanneer het jou uitkomt, dus ook ’s avonds en in het weekend, om advies te geven en direct in te enten. De rekening wordt rechtstreeks naar je zorgverzekering gestuurd, wel zo handig. Vaak worden het consult en/of de vaccinaties zelf ook nog eens vergoed.

Of kijk bij onze Marokko rondreizen