Mijn reisplan

Je hebt nog geen bouwstenen of rondreis toegevoegd

  • Je hebt nog geen bouwstenen of rondreis toegevoegd

   marokko ontbijt dakterrasLekker weer?

   Informatie over het klimaat en de beste reistijd van Marokko

   Tijdens je reis met Riksja Marokko ga je op pad met je eigen huurauto of het openbaar vervoer om de sfeer van het sprookje van 1001 nachten op te snuiven. Op deze pagina staan Marokko-bouwstenen waarmee je je eigen reis samenstelt. Liever een complete rondreis? Kijk dan bij ons overzicht van individuele Marokko-rondreizen. Ze zijn gemaakt door ons team van Marokko specialisten. Zij hebben veel reiservaring, kennen bijzondere plekken en letten op kleinschaligheid, authenticiteit en comfort. Heb je vragen over een Marokko-reis met Riksja Marokko, neem dan gerust eerst even contact op.

    

   Voor een bezoek aan Marokko is het belangrijk om te weten wat voor weer je kunt verwachten. Op deze pagina lees je hier alles over.

   beste reistijd marokkoHet voor en najaar

   De beste periode om door Marokko te reizen is het voor- en najaar. In deze periode zijn de temperaturen aangenaam want ze liggen overdag tussen de 24 en 30 graden. Doordat het niet al te warm is kun je overdag er op uit trekken om het land te ontdekken zonder dat de warmte je teveel wordt. Slenteren door de souks in de koningssteden is dan ook prima te doen. ’s Avonds blijft het lang aangenaam waardoor je buiten op het terras, onder het genot van een berbers whiskey (muntthee), de gemaakt foto’s van die dag nog kunt bekijken.

   Ook de actieve reiziger kan zijn hart in deze periode ophalen want een bezoek aan de woestijn, het ontdekken van een palmvallei of een trekking door het atlasgebergte is prima te doen.

   Het is in deze periode ook goed vertoeven aan de kust met overdag temperaturen tussen de 22 en 27 graden. In Essaouira voelt het frisser aan vanwege de harde wind die er staat. Wil je nog echt even zonnebaden dan is Agadir een geschiktere afsluiter.

   marokko zonnig weer essaouiraDe zomermaanden

   In de zomermaanden juni, juli en augustus is het echt warm in Marokko. De temperaturen liggen in deze periode overdag rond de 40 graden maar uitschieters naar 50 graden zijn er ook, voornamelijk in het binnenland en in de koningssteden. We raden dan ook aan om, als het mogelijk is, in een ander periode door Marokko te reizen. Mocht je aan de zomermaanden gebonden zijn dan kun je wel door Marokko reizen.

   We raden je aan om in deze periode het aantal bezoeken aan de koningssteden te beperken. De warmte blijft in deze steden erg hangen waardoor de verkoeling ver te zoeken is. De woestijn is vaak een hoogtepunt en kun je ook in deze periode bezoeken. Vanwege de hoge temperaturen vertrek je later in de middag zodat het niet heel erg heet meer is in de woestijn.

   Verkoeling vind je in deze periode het beste in Essaouira. Vanwege de wind die er in dit plaatsje staat stijgt de temperatuur hier niet zo hard als in de rest van het land. Ook Agadir is in deze periode te bezoeken, daar ligt de temperatuur rond de 30 a 35 graden.

    

   marokko klimaat - kustDe wintermaanden

   In de wintermaanden kun je nog goed naar Marokko reizen. Het is niet zo warm als in andere Arabische landen zoals bijvoorbeeld Egypte maar nog steeds aangenaam. De temperatuur schommelt overdag tussen de 20 en 16 graden. ’s Avonds kan het wel echt afkoelen en daarom is het handig om warme kleding in je koffer te stoppen. In de wintermaanden is de bergtrekking van de Toubkal helaas niet te doen omdat er in dan sneeuw ligt in het atlasgebergte. De Atlasdorpjes berbertrail kun je wel doen, maar houdt er wel rekening mee dat de route aangepast kan worden vanwege sneeuw. En neem uiteraard goede warme kleding mee.

   De kust is in deze periode fris, de temperatuur komt niet boven de 20 graden uit. Wel kun je nog even uitwaaien aan de kust voordat je weer in het vliegtuig naar Nederland stapt.

   marokko kledingtipsIk ga op reis en ik neem mee?

   Kledingtips
   De temperaturen in het land kunnen nogal verschillen. Zo kan het in de koningsstad Fes in maart 20 graden zijn en in Marrakech ligt de temperatuur in deze periode rond de 26 graden. In het voor en najaar is het dus verstandig om verschillende lagen kleding mee te nemen, zodat je op elke temperatuur voorbereid bent.

   Wanneer je in de Marokkaanse zomer reist, neem dan katoenen kleren mee. Deze zijn niet zwaar en luchten lekker door. Mocht je de woestijn in gaan draag overdag dan dunne kleding, maar neem voor ’s avonds ook iets warms mee.

   Zoals bovenstaand staat beschreven kan het in de wintermaanden (december, januari en februari) kouder worden. Houd hier dan ook rekening mee door warme kleren mee te nemen. Een dikke trui en warme broek zijn geen overbodige luxe, zeker wanneer je de woestijn in gaat of als je een bergtocht gaat maken. Maar ook je zonnebril kan mee, want ondanks de lage temperaturen schijnt het zonnetje ook vaak.

   kleding marokkoreisVergeet ook niet je zwemkleding in te pakken. De bikkels nemen misschien wel een duik in de Atlantische Oceaan, maar anders is er bij verschillende accommodaties ook een zwembad aanwezig. Altijd lekker om even een frisse duik te nemen.

   Als je ook een wandeling gaat maken, zoals met onze bouwsteen ‘kasbah’s en dadelvalleien‘, of wanneer je één van onze trekkingen gaat maken, neem dan zeker goede wandel/bergschoenen mee.

   Uit respect voor de lokale bevolking raden wij aan om niet in korte rokjes en minuscule hemdjes te lopen. Je hoeft zeker niet je lichaam te bedekken, een rok over de knie met een T-shirtje met mouwtjes is prima voor vrouwen. Loop er niet uitdagend bij want de Marokkaanse bevolking is dit niet gewend. Je zal dan op die manier extra (wellicht ongewenste) aandacht krijgen.

   Temperaturen overzicht Marokko

   Region Jan Feb Mar Apr May Jun
   Fes
   16
   18
   19
   21
   25
   30
   Marrakech
   17
   25
   26
   24
   28
   36
   Woestijn
   18
   21
   24
   27
   31
   37
   Essaouira
   18
   18
   19
   19
   20
   21
   Agadir
   20
   22
   22
   22
   24
   24
   Region Jul Aug Sep Oct Nov Dec
   Fes
   35
   36
   32
   25
   20
   17
   Marrakech
   38
   37
   33
   26
   22
   21
   Woestijn
   40
   40
   35
   28
   22
   18
   Essaouira
   23
   23
   23
   22
   21
   19
   Agadir
   26
   27
   27
   26
   23
   20

   Betekenis van de symbolen

   zonnig af en toe bewolkt wisselvallig veel regen sneeuw orkaan
   stel je eigen reis samen met onze Marokko-bouwstenen
   of
   kijk bij onze Marokko-rondreizen