homestay marokko reizen

Couscous bij berbers

Homestay Marokko

  • Overzicht
  • Inclusief
  • Exclusief
  • Kaart
Reisschema: Tighza
Reisduur: 3 dagen / 2 nachten
Activiteit: Wandeling met gids door de omgeving
Reissom: € 135,- p.p. bij 2 personen

✓ Stap van de gebaande paden en ervaar de gastvrijheid van de berbers in de bergen
✓ Leef deze dagen het leven in een Marokkaans dorp
✓ Je verblijft bij een familie thuis in een groene vallei van het Atlasgebergte

Overnachten: 2 nachten verblijf bij familie thuis
Excursie: wandeling met gids door de omgeving
Transport: per ezel naar het dorp
Maaltijden: 2 x ontbijt, 2 x lunch, 2 x diner
  • huurauto

  • fooien

marokko thuis berbers

Dag 1 – Aankomst Tighza

Vanuit Marrakech rijd je met de huurauto het Atlasgebergte in. Vlak na de Tizi-n-Tichka-pas op 2260 meter hoogte sla je van de hoofdweg af richting de verlaten kashba van Telouet. Dit lemen fort, dat in bezit was van de pasja van Marrakech, staat grotendeels op instorten. De pasja had de sultan verraden door de kant van de Fransen te kiezen en zijn familie werd verbannen na de onafhankelijkheid in 1956. Twee ontvangstruimtes hebben de tand des tijds overleefd en zijn voor bezoekers toegangkelijk (10 dirham). De vertrekken zijn rijkelijk versierd met gegraveerd stucwerk, kleurrijke zellij-tegeltjes en beschilderde cederhouten plafonds en deuren.

marokko ezel anmiterVanaf Telouet is het nog maar 11 km naar het plaatsje Anmiter waar je de auto parkeert. Hier staat een muilezel te wachten om je in een uur tijd naar het dorp te brengen waar je verblijft. Mohamed en/of zijn Britse vrouw Carolyn, die het homestay-programma samen hebben opgezet, wacht(en) je op. Je verblijft samen met Mohamed zijn vader en moeder in het ouderlijk huis. Omdat het huis vrij klein is, kan het ook zijn dat je bij familie van Mohamed in de buurt wordt ondergebracht. Het verblijf is eenvoudig, maar netjes. Je hebt een eigen kamer en slaapt in een bed of op een matras op de grond. De badkamer deel je samen met andere gasten. Er is elektriciteit, maar geen airconditioning. De dikke muren zorgen ervoor dat de warmte in de winter binnen blijft en het ’s zomers relatief koel is in huis.

marokko ontspannen hammamDag 2 – Berberdorp in de bergen

’s Ochtends word je wakker van het gekraai van de haan, die samen met de kippen en de geitjes in de stal onder het huis leven. Na het ontbijt neemt Mohamed, of iemand anders uit de familie die een beetje Engels spreekt, je mee voor een rondleiding door het dorp en de omgeving. Zo zie je hoe het brood dat je eet in een traditionele steenoven wordt gebakken en laat buurvrouw Aisha (alleenstaande moeder) zien hoe ze met de hand kleden en tapijten knoopt. Wij vonden dat een leuk souvenirtje om mee naar huis te nemen, wetend dat het geld op de juiste plek terecht komt. Na de lunch kun je zelf op ontdekkingstocht gaan of eventueel meehelpen met wat klusjes in en rondom het huis.

Tigza homestayAan het einde van de middag kun je meehelpen met het koken van het diner. Mohameds moeder en nichtje zijn de koks in huis, maar spreken nauwelijks Engels en slechts een klein beetje Frans. Communiceren is dus veel ‘handen en voetenwerk’, waarbij Carolyn af en toe inspringt om te vertalen. Het voorbereiden van de couscous of tajine is veel werk en kan uren duren, magnetronmaaltijden kennen ze hier niet… Wanneer het eten klaar is, trek je je schoenen uit en neem je plaats op de kleurrijke kleden in de woonkamer. Het eten is puur van smaak en de porties zijn overvloedig. Toen wij er waren, was het ’s nachts bewolkt, maar op een heldere nacht lijkt het alsof je de sterren vanaf het balkon aan kunt raken.

marokko berberdorpDag 3 – Vertrek homestay Marokko

Na het ontbijt neem je afscheid van de familie en word je per truck teruggebracht naar de auto en eindigt deze bijzondere Marokko- reiservaring. Vanuit Anmiter is het slechts 1,5 uur rijden naar de ksar van Aït Benhaddou, bekend uit films als “Gladiator” en “The Mummy”. Onze ‘Dit is het woesteinde‘ bouwsteen start hier en brengt je naar een woestijn waar je in een tentenkamp tussen zandduinen verblijft. Of reis door het binnenland naar de kust voor ‘Uitwaaien aan zee‘.

Jouw koffer bevat nu:

De bouwsteen is toegevoegd aan je reisplan